Blog
 
Ik schrijf wekelijks een blog en maandelijks een vlog. Wil je op de hoogte gebracht worden van nieuwe blogs en/of vlogs? Vul dan het contactformulier in.

Een kapstok voor de boodschappen - Muzikaliseer je les #10 - maandag 15 juli 2019

Muziek en breinvriendelijk leren zijn een fantastisch paar. Met aansprekende muziek verbindt je leervormen en hersendelen. Met de ‘muziek van het leren’ als kapstok krijgt de inhoud een brede en robuuste worteling in je brein. ‘Sing for the brain’: óp naar een database van zintuiglijke rijke clips voor in de les!

Lees het hele bericht >
Braak terrein voor pioniers! - Muzikaliseer je les #9 - donderdag 27 juni 2019

Hoe intensief zet je muziek in als deel van het leerproces? Laat je muziek in alle opzichten leidend zijn, zoals de idealistische dirigent Barenboim voorstond? Of beperk je je tot het tolereren van ‘oortjes’ in de les? Blijft muziekles apart staan van andere vakken of integreer je? En hoe ver ga je in het gebruiken van de kracht van muziek bij andere vakken? In dit artikel worden 6 gradaties van intensiteit uitgelegd, waarmee je je leerstrategie kunt bepalen. Maar veel weten we nog niet: Echt serieus muzikaliseren is helaas nog toekomstmuziek en er worden amper experimenten gedaan! Hier ligt braak terrein voor pioniers!

Lees het hele bericht >
De kracht van muziek máken - Muzikaliseer je les #8 - zondag 16 juni 2019

Uit onderzoek komt naar voren dat muziekles de leervaardigheden vergroot. Hoe zit dat precies? Wat gebeurt er in de muziekles? Moet muziekles eigenlijk deel uitmaken van het 'muzikaliseren?'.

Lees het hele bericht >
De samenbindende kracht van muziek - Muzikaliseer je les #7 - donderdag 6 juni 2019

Muziek brengt saamhorigheid. Het kan bijna niet anders of de ‘samenbindende eigenschappen’ van het collectief luisteren naar muziek kunnen een rol krijgen bij het muzikaliseren van je les of training. In dit artikel een verkenning aan de hand van twee persoonlijke voorbeelden uit mijn trainingspraktijk.

Lees het hele bericht >
In welk opzicht ben je muzikaal? Muzikaliseer je les #6 - donderdag 23 mei 2019

Hoe kijken onderzoekers en componisten nu naar muzikaliteit, en wat zijn daarvan de consequenties voor het muzikaliseren van een les?

Lees het hele bericht >